• «HELGinnleggelsen» – en ikke uproblematisk skjønnhet for deling

   

  Jeg har en venninne som er superfresh fra topp til tå. Hun ser så godt ut at på en dårlig dag, ville hun gjort en perfekt dag for andre, til skamme. Arbeidsdriften med å holde butikken strøken, er så gjennomført, at det er alt annet enn midlertidig drift. Ved spørsmål om de røde tallene i boka, så avfeies det kjapt med «at det kunne gått verre, jeg kunne vært narkoman – men det er jeg jo ikke», med klar henvisning ned til Brugata/Storgata (for det er der de er), litt sånn for å stoppe den videre behandlingspraten fra meg, som hun har hørt på noen år.

   

  En kjennbar greie. Du har ikke ett problem før snørra skrubber veggen til sprøyterommet, liksom. Det kunne ikke vært mer fjernt fra land.

   

  Når jeg nevner behandlingsopplegg alla Solliakollektivet, Fossum, Tyrili etc., så forteller blikket hennes mer om håpløsheten hun føler om å lykkes i behandling, enn at hun er likegyldig til å bli nykter, slik man kan bli forledet til å tro utfra hennes nonstoppe, rotløse tilværelse. Men jenta sliter, og gjør alt i sin makt for å holde skuta flytendes. Å legge til kai, betyr at du må først finne land.

   

  De store hullene i hverdagen kommer til syne, mannskapet gjør mytteri, skipet deles i to og igjen synes bare vannringene rundt- og boblene i midten, fra skutas tunge last på vei ned til avgrunnen. Det er begrenset hvor mange ganger en kaptein kan bli med ned, og overleve med huet i behold. Det tar på og synes i blikket for kjennere. Dette er kjernen i ukas deling.

   

  Døgnrytme, boforhold, familie, kjæreste, venner og egen trivsel slår mer enn sprekker, med sine brutte rutiner og motpol til normalen. Den ellers alltid strøkne båten sliter med uventet mye tang og tare i propellen, og eieren sitter mer enn betenkt igjen på dekk. Ikke kan jeg sette båten på land, og ikke kan jeg være på sjøen uten problemer. Livet blir ett kompass som peker i alle retninger – hele tiden.

   

  Så når kommer behandlingsopplegget inn? Først avrusning 3 uker? Så gjøre ett forsøk på skjerpings alene? Repetere dette igjen hvor mange ganger? Hvor langt tid tar det å bli nykter? Når kan det forventes at jeg er tilbake i eget liv? «Jeg kan ikke være borte for alltid heller! 1 år er helt uaktuelt, 2-3 år er ikke der jeg er nå, i hvert fall – jeg har jo tross alt jobb, leilighet og familie». Tanker vi kjenner godt igjen. En kan bli stressa av mindre, hvis du ikke vet bedre.

   

  Det går faktisk an å tenke i hjel en mulig behandling, spesielt hvis problemene er mer sammensatt enn hva nærmeste familie kanskje vet om, eller vil vite om. Skyld, skam og erkjennelse blir ett lyssignal med gulblink. Jenta må heies på av flere – men det blir vanskelig når hun trekker seg tilbake for å skåne resten, som vi rusavhengige gjerne gjør, når avhengigheten får vind i seila. Vi skjermer hele bruken og gjør som strutsen. Legger det største egget på planeten.

   

  Jeg sitter på gjerdet og følger med på hva jenta og den nye typen fordriver tida si med. Jeg sitter ikke stille, jeg svinger litt med beina. Akkurat passe nok til at balansen er der og sikrer sittinga, og akkurat passe nok til at jeg kan sprette ned og hjelpe til med hakke og spade. Hun vet veldig godt at denne avhengighetsgrøfta må fylles med noe annet. Hun vil, men får det ikke til. Litt som jeg. Jeg vil rydde opp, men kan ikke gjøre som før. Jeg må være tålmodig. Jeg også. Forskjellen er at jeg har råd til det.

   

  Jeg følger opp noen brukere her i Retretten også. Grøfta er lik for alle. Mange gruer seg til sommer`n. Da kommer kjedsomheten snikendes med økt uro og litt nerver. Lokker frem alt mulig slags dritt. Bekymringene om å overleve nyktert, tas på alvor. Vinter`n har kosta sitt og mange er slitne. Tanker om skadebegrensning tar sin form. Dette kjenner jeg godt igjen. Mange vil nok lengte etter hvile. Slappe av. hente seg inn til ny høst og vinter. Ha litt ferie fra avhengigheten. Det kjipe er at den ikke gjør det samme. Tar seg fri fra oss, mener jeg.

   

  Juli kan være verre enn jul og påske til sammen, da er det alltids noe å finne på. Juli betyr halv maskin og at «alle» drar på ferie. Alle unntagen avhengigheten.

  Vær derfor ekstra skjerpet denne versting måneden & STÅ PÅ. Opplysningsskilt om arbeidere midt i veien er satt ut, for deg som ikke gir opp og til oss som er på tilbudssia, som vi sier. Bruk oss – vi er her og kan det vi driver med. Gi deg hjelp til videre hjelp, slik at du klarer deg i livet. Du kan hvis du vil.

   

  GOD SOMMER

   

  Red

  Michel

  RITA`S HJØRNE;

   

  Versting måneden skriver Michel om. Juli, da alle andre enn avhengigheten tar ferie og hvor misbrukt har sin høytid. Da har den alt fra 3 til 6 uker å meske seg på. Øl, vin og dram – justering med amfetamin, kokain eller MDMA for noen. For disse blir nettene fulle av liv og moro og det holder seg nonstop til langt ut i august.

   

  Det var meningen at jeg skulle skrive litt om dette for noen uker siden i forbindelse med utgivelsen av boka: Veien fram går først tilbake. Vår Staude ,i God Morgen Norge, og jeg snakket litt om dette med sommer, sol, ferie og mye alkohol og alle familier som lider. Normalt tenker man at det er kvinner og barn, mødre og søstre til misbrukeren som har det ille, men sånn er det nok ikke i de fleste tilfeller. Den som har et avhengighetsproblem sliter også i mange tilfeller. De skulle bare ta seg en kald en, skulle bare feire at det var ferie og skulle kose seg den ene kvelden med det ene utvalgte middel som ga en timeout. Så var helvete i gang – igjen. Jaging og skjuling, krangling og såring – en evig runddans til det stopper ved en ulykke, innleggelse til avrusning eller varetekt. Men dette rekker jeg dessverre ikke å skrive mer om. Det er sinnssykt travle dager og har derfor verken tid eller krefter til å skrive om dette temaet eller annet. Håper på bedre tider nå som Norge neste stopper opp.

  Vi blir veldig glade om noen av dere også sender noe dere har lyst å dele med oss andre.

  God sommer dere som tar helt ferie – Retretten gjør ikke det

   

   

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *