• Min første jul som edru og nykter

   

  Rita’s historie

   

  Førjulstiden er gudskjelov noe som fyller de fleste med glede. De ser frem til at familien skal samles og kose seg i mange dager sammen. Alle har sine tradisjoner som de ser fram til. Det vaskes, pyntes, bakes og det legges planer for all den gode maten som skal lages i stad.

   

  Dessverre så er det ikke sånn for alle og mange i min hverdag er milevis fra utsikten til hygge med familie og venner.  Mange har dårlige minner og tradisjonen deres er at julen er en tid med mye usikkerhet, frykt og angst. Den kan ha vært preget av fyll, rus og spetakkel. Flere av disse har selv vært påvirket så mange juler de kan huske og at denne er den første de skal være edru og rusfri. Noen av disse skal i tillegg være alene.

   

  For en tid tilbake ble jeg bedt om å skrive om min første jul som rusfri – og alene. Den aller første julen jeg skulle være rusfri var jeg innlagt og hadde noen timer hos ei tante. Jeg var en jaget sjel, mye kaos på innsiden fordi alt jeg hadde på utsiden av institusjonen var usikkerhet. Noe det ikke var mange uker til jeg skulle tilbake. Timene ute bidro til at mitt fokus var på alle uløste problemer og husker derfor ikke så mye av selve julefeiringen.

   

  Året etter hvor jeg hadde vært hjemme ca 11 måneder edru og nykter skulle jeg være helt alene i hele jula. Det var ingen invitasjon verken her eller der – alle hadde nok med seg selv. Jo nærmere jeg kom desember og jula, jo mer deprimert ble jeg. Leiligheten som lå for tvangssalg bar preg av at jeg hadde vært på kjøret der i 8 år. Jeg gikk til legen min og fortalte at jeg var på vei inn i en depresjon igjen og han tilbød meg beroligende piller. Jeg vet ikke hva jeg håpet på, men pillene tok jeg selvfølgelig ikke i mot for jeg hadde hatt utallelige tilbakefall som var utløst av slike piller tidligere.

   

  Nøden lærer naken dame å spinne, heter det. Sånn ble det. Jeg hadde hverken penger eller lyst til å fikse opp en leilighet jeg skulle miste, men jeg hadde fått et tips at jeg måtte finne på noe jeg kunne se frem til. Ikke bare i julen, men hele året. Hver eneste uke etter dette hadde jeg kjøpt meg 1 avskåret blomst. Jeg laget mat og pyntet bordet mitt med den ene blomsten hver fredag og så på tv.

   

  Den samme taktikken ble brukt min første jul alene. Jeg hadde ikke penger til å kjøpe så mye julemat, men jeg sa til meg selv at 24. Desember var en grei dag hvor jeg kunne kjøpe meg noe jeg likte – julemat var ikke tema. Jeg så på tv-programmene og plotta inn det jeg ønsket å se og gledet meg til det. Ordet juleaften og romjula var ikke ord jeg brukte – det gikk på datoer, det samme gjorde jeg nyttårsaften. Dagene jeg kjedet meg gikk jeg på et AA eller NA-møte.  Jeg holdt fokus på den friheten jeg hadde; jeg kunne se på hva jeg ville på tv, spise det jeg likte og hadde ingen forventningspress verken på meg selv eller jeg til noen andre. Nå i dag kan jeg se tilbake på den julen med glede. Det er den mest fredfulle tiden jeg noen gang har opplevd. Årene etter dette har julen sett annerledes ut. Det ble et par feiringer med Petter, så en kjæreste.

   

  Med små skritt i 21 år har jeg i dag har fått en juletradisjon jeg setter pris på. Flere og flere mennesker, som har blitt min familie, har kommet til. Ikke minst har jeg fått den gleden av å bli gift og at det har kommet små barn til som kaller meg tante og bestemor. Det er en berikelse på alle plan.

   

  Det vil være veldig fint om flere kunne sende meg sin første jul uten alkohol, narkotika eller piller. Dere kan være anonyme – send inn: rita@retretten.no