• Valg på øverste hylle

   


  Ikke alle vil bli rusfrie, et utsagn vi ofte hører  i rusfeltet. Kan sikkert være sant det, men de fleste som finner veien til oss i Retretten har et ønske om å få et annet livsinnhold enn det rusmidler gir. De aller fleste alkohol og rusmiddelmisbrukere – inklusive oss som jobber der med egen rusbakgrunn, vil selvfølgelig fortsette å innta favorittrusmiddel og samtidig slippe konsekvensene. Men så langt har ingen av oss – eller andre med tungt misbruk funnet en måten hvor vi kan bruke og samtidig fungere som folk flest i storsamfunnet.

   

  Medisinert etter behov

  Denne måneden er det fokus på brystkreft og en minnet meg på hva jeg engang hadde sagt: Jeg er glad jeg fikk kreft og ikke et tilbakefall til rusmisbruk. Han hadde ikke helt forstått hvordan jeg kunne si noe slikt og spurte meg på nytt om jeg mente det slik jeg hadde sagt det. Eller som han hadde forstått det. Og jeg kunne bekrefte at han både hadde hørt og forstått rett.  Da jeg fikk kreftdiagnosen var det ikke en eneste lege  trodde at jeg  ikke ønsket å bli kreftfri, ingen  tilbød meg  sysselsetting av ymse slag i håp om det skulle gi meg det livet jeg ønsker å leve.  De  surra  hverken bort  min eller  egen tid, de ga meg medisiner som bidro til at jeg i dag er kreftfri og i full fart med det livet jeg elsker. Hadde jeg hatt et tilbakefall til misbruket så kunne jeg kjapt ha blitt tilbudt en behandling som tok utgangspunkt i at jeg ikke ville bli rusfri og da hadde ikke jeg sittet her som jeg gjør i dag.

   

  Deltagere får kursbevis hvor de også inviterte gjester med til seansen

  Denne uka ble vi ferdig med et 5 ukers ANTA-kurs hvor alle deltagerene var alkohol- eller rusavhengige, noen slet også med  tilleggsavhengigheter ( rapport kommer neste uke) . En fantastisk gjeng. ANTAkurset handler om å bli kjent med dynamikken i Avhengighetssyndromet og mulige årsaker til hvorfor det ikke har gått som planlagt ved tidligere forsøk på endring av en destruktiv livssituasjon. I denne gruppa satt det folk med 30 års fartstid som narkotikamisbrukere. Noen av dem hadde blant annen mange forsøk på å bli tilstedeværende foreldre for sine barn, men mislykkes hver gang og derigjennom mistet omsorgen for dem. Med stor sorg – både for forelder og barn.

  Ett steg av gangen – i eget tempo

  Temaene vi har gjennomgått har vært en vekker – på godt og vondt. En sa følgende: ”Det har vært krevende fordi det er veldig tøffe temaer. Vi har ledd og grått og stemningen har vært ekte hele veien”.  Noen ble veldig lei seg over at de ikke hadde fått denne kunnskapen tidligere. For noen av dem ville det ha betydd at de selv kunne funnet ut hvilken hjelp de trengte for bli de foreldrene de ønsket å være. Samtidig som de kjente på både sinne og sorg var alle deltagerene kampklare. De ville ta i bruk den nye kunnskapen og kjempe for sine liv slik at de kan få oppleve det de drømmer om. Om de vil bli rusfri eller ei, ja det  finner de selv ut.  Det er det ingen som skal ta et standpunkt til bak ryggen på den som sliter med avhengigheten og behandle dem ut fra hva de måtte tro.  Den avhengige må selv få ta et valg  basert ut i fra  kunnskap de selv har tilegnet seg  og ikke på andres synsing.

  Sammen med noen av Retrettens støttespillere

  Jeg må bare få takke alle støttespillere som bidrar slik at vi kan holde disse kursene , i og utenfor fengsel. På markeringen vi hadde for kursdeltagerne kom flere av dem. Gjensidigestiftelsen som støtter fengselsprogrammet. På dette kurset var det en som begynte på kurset mens han sonet i Oslo fengsel og fulgte det opp i våre lokaler da han ble løslatt. Vi hadde også noen som kom via Ravneberget kvinnefengsel og Kriminalomsorgens, Narkotikaprogrammet med domstolskontroll (ND) også. Petter Nyquist kom og informerte om stiftelsen Petter uteligger, og noen av deltagerne fikk støtte til noe de trengte for å komme i gang med drømmene sine. Forlegger Geir Felling Andersen fra Pregomobile som har gitt ut boka, Veien fram går først tilbake, som er kompendiet til ANTAkurset, stakk også innom. Kari Kjønaas Kjos som følger oss og  alle andre i rusfeltet,  sendte en hilsen. Ved neste avslutning  kommer hun kanskje.

   

  Neste kurs er fra 6.nov – 7. des. ( meld dere på alle dere som har en definert avhengighet)

                                  Skrevet av Rita Nilsen

  En tanke om “Valg på øverste hylle

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *